szentklaraylogo

Személyi sérüléssel járó balesetek

Személyi sérüléssel járó balesetek

Személyi sérüléssel járó baleset minden olyan baleset, amelyben valakinek a testi épsége és/vagy egészsége megsérül. Nem szükséges, hogy a sérülés csonttöréssel járjon, vagy vágott, vérző seb legyen, hogy az személyi sérülésnek minősüljön. A testi épség sérülésének minősül egy ficam, szalagsérülés, vagy olyan más testi sérülés is, amelyet a köznyelv nem mindig minősít sérülésnek. Sokszor egészen banálisnak tűnő sérüléseknek hosszabb távon, vagy később jelentkező nagyon súlyos következményei is lehetnek!

A személyi sérüléses balesetek vezető oka

A személyi sérüléssel járó balesetek túlnyomó többsége közlekedési, vagy munkahelyi balesetből származik, de számos tömegközlekedési eszközökön (vonat, busz, villamos, troli, stb.), vagy bevásárló központban elszenvedett esetben is képviseltünk már károsultakat.

Küldje el nekünk balesete rövid leírását és 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot

A legfontosabb teendője baleset esetén

A személyi sérüléssel járó balesetek esetén is a legfontosabb a gyors segítség hívása, majd a baleset körülményeinek minél pontosabb rögzítése. Amennyiben lehetséges fontos, hogy minél több fénykép, videofelvétel készüljön a baleset helyszínéről, a szemtanúk nevét, elérhetőségét szerezzük be és lehetőleg értesítsük a mentőket, rendőrséget is Ez utóbbi nem csupán az egészségügyi ellátás, vagy felelősség megállapítása miatt fontos. A mentők és a rendőrség különböző szempontok szerint rögzítik a tényeket, körülményeket és a kártérítési szakjogásznak ezek a különböző szempontok és adatok a kárrendezési eljárás során kulcsfontosságúak lehetnek, a kártérítés összegére is hatással lehetnek.

Szakszerű segítség a jogi kérdésekben

A személyi sérülés esetében mindig javasolt, hogy a károsult minél előbb vegyen igénybe szakszerű segítséget és ameddig ezt nem tette meg, lehetőleg ne írjon alá semmit. Sajnos gyakorta előfordul, hogy a károkozó ráerőlteti a károsultra, hogy a kártérítési igényéről mondjon le, a tényleges kárnál jóval alacsonyabb összegért cserébe. Szakszerű segítség pedig mindig a saját megbízásból eljáró személy, lehetőleg olyan ügyvéd aki rendelkezik szakirányú végzettséggel is (pl. kártérítési szakjogász, vagy biztosítási szakjogász).

Milyen kártérítésre számíthat

Személyi sérüléssel járó baleset esetén a károsult számíthat kártérítésre és sérelemdíjra is. Kártérítésként követelheti az anyagi kárát (ruházat, telefon, lap top, jármű stb.), az elmaradt jövedelmét, a gyógyulásra fordított költséget és a baleset jellegétől és következményeitől függően még számos más költsége megtérítését is, amennyiben a jövőben rendszeresen felmerülő kára lesz, havonta kifizetendő járadékot is igényelhet. A kártérítés várható összegének felmérése, a balesetek és életkörülmények egyedisége miatt is minden esetben egy ingyenes személyes konzultáció keretében az irodánkban történik, szükség esetén ettől eltérően felkeressük a károsultat a kórházban, vagy otthonában.

Mikor tarthat igényt sérelemdíjra?

A sérelemdíj a testi épség, mint személyhez fűződő jog megsértésének jogkövetkezménye. A sérelemdíj mértékére – akárcsak a kártérítés mértékére – mindig az eset összes körülményének ismeretében lehet csak következtetni. Erre kalkulátor nincsen és nem is lehet! A sérelemdíj összege bírói mérlegeléstől függ, a bírói, valamint a biztosítói gyakorlat ismeretében lehet csak a sérelemdíj várható összegére következtetni.

Irodánk kártérítési szakjogászai a naprakész bírói gyakorlatot ismerve, felkészülten tudják tájékoztatni a kártérítés és sérelemdíj reálisan várható összegéről egy ingyenes személyes konzultáció keretében.

Dr. Szentkláray Bence LL.M.

Kártérítési szakjogász, ügyvéd

Küldje el nekünk balesete rövid leírását és 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot

Médiamegjelenés - Homokvihar, tömegbaleset: ki a felelős,ki fog kártérítést fizetni?